Dyrt å studere i USA? (ThisFeelsLikeMe) hits
Forside Om meg DIY Sketchbook Kontakt

Dyrt å studere i USA?

Det har vært mye snakke om at det er dyrt å studere i USA i de siste årene. Svaret er ja, det blir fort dyrt iallefall på college, valuta kursen er ganske høy for øyeblikket ($1 USD ligger på rundt 8-9,- NOK akkurat nå). MEN her er noen av mine tips til hvordan du kan unngå å gå blakk hvis du vil, eller du allerede, studere(r) i USA. - Det er ikke sikkert alt vil fungere på samme måte som hvor jeg går, men håper fremdeles det hjelper litt.

Så mesteparten av pengene mine går til skolepengene som jeg må betale hvert halvår, og det er god sum spesielt siden jeg er utenlandsk og må betale mer enn de studentene som er innbyggere i California. Og så er det jo skolebøker som er svinedyre, pluss siden jeg tar mote design er det en del utstyr og materiale som skal kjøpes inn. Og så må jo husleie og strøm, vann, gass, boss, og internett også betales. Pluss handling av mat. Så det blir jo litt til slutt, så ja det er dyrt.

Men en ting jeg har funnet ut de 2 1/2 årene jeg har bodd her er forskjellen fra å bo på campus og i leilighet er stor. De to første årene jeg bodde i Long Beach, bodde jeg på campus i dorms. Da betalte jeg husleie og for 3 måltid om dagen fra kafeterian hver måned. Det var veldig praktisk, men det var dyrt. Det første året betalte jeg ut av egen lomme, fordi Lånekassen ikke støttet Freshman året, og jeg ble fort blakk. Året etter fikk jeg søkt etter støtte, og fikk lån/stipend, men det og gikk når jeg bodde på campus, jeg måtte låne litt penger av mamma og pappa for å få betalt ting i tide. - Hvis det fortsatte på samme måte hadde jeg ikke hatt mulighet til å fortsette å studere. Etter det året begynte jeg og noen venninner å se etter leilighet, og etter jeg kom tilbake til Long Beach etter sommerferien min i Norge flyttet jeg inn i leilighet. Økonomien min ble med ett mye bedre. Så finn deg noen venner å se etter en leilighet, når husleien blir delt mellom 4-5 personer blir det jo mye billigere. Eventuelt se etter annonser hvor studenter som allerede bor i leiligheter leter etter nye romkamerater. 

Det er også greit å se etter sommer- og julejobb når du er hjemme i ferier og sånt, eller eventuelt se om skolen din har noe opplegg hvor du kan jobbe på siden av studiene. - Ettersom du er på et student visum kan du ikke jobbe uten spesielle tillatelser. Min skole har det slik at jeg kan jobbe på campus, eller firmaer som skolen samarbeider med. Litt ekstra cash kommer godt med, så ta det du får (, er alltid bra med erfaring uannsett).Når det kommer til handling av mat så er det lurt å kjøpe ting som fryse eller ha lenge, kjøp i bulk, det virker kanskje dyrt når du betaler men i det lange løp vil du spare penger. Tenk på hvor mye du ville betalt for hvert "bruk". Hvis du bor sammen med romkamerater er det greit å dele kostnader og kjøpe ting sammen, i stedet for hver for seg. Det er billigere å lage mat selv hvis du har kjøpt inn en del mat, enn å spise ute hele tiden. - Bedre for deg er det og! Og så er det jo selvfølgelig lurt å ikke bruke for mye penger på ting du ikke trenger, du kan "splurge" litt innimellom, men det er viktig å tenke på hvor mye du bruker og være føre-var. 

Og så har vi kostadene av lærebøkene, som kan være sinnsvakt dyre. Greit å spørre professorene dine om du lærebøkene som er obligatorisk er nødt å være nyeste versjon, eldre versjoner er som oftest en god del billigere. Det er også lurt å gå på en nettside som sammenligner priser av lærebøker, personlig liker jeg å bruke SlugBooks den sammenligner priser fra mange forskjellige nettsider (, du kan også selge lærebøkene du ikke trenger lenger der). Husk at brukte bøker eller å leie bøker er ofte billigere enn nye. En god strategi er også å ta fag med venner eller finn deg en venn i fag og del lærebøkene, mange professorer er enig om at bøkene er dyre og vil ikke ha noe i mot at noen deler bøker. Er og greit å se etter rabatter og kuponger når du handler noe sted. Target har en app som heter Cartwheel som jeg sjekker for "deals" hver gang jeg går der, ser ikke ut som så mye i begynnelsen men du sparer en god del etter hvert. Hvis du som er som meg og er i sy klasser og sånt er Jo-Anns en veldig grei butikk å dra til for å kjøpe stoff og sy tilbehør, lurt å melde deg på nyhetsbrev listen deres for da sender de masse kuponger til deg på mail, og/eller du kan laste ned Jo-Ann appen. Ellers er det lurt å melde deg på nyhetsbrevene til butikkene du handler mye hos, da får du beskjed når de har salg eller om de har rabatter. 

Håper dette hjalp litt! - Har dere noen tips eller triks til å spare litt penger mens dere studerer i utlandet så del det gjerne med meg :)
  • Skriv en ny kommentar